Під час вибору ресторанного текстилю, варто звертати увагу на практичність білизни (зокрема очищуваність через прання), якість тканини (склад і фактура) і при цьому, не забувати про його зовнішній вигляд. Зазвичай, під час вибору тканини стикаються з трьома основними напрямами в ресторанному текстилі. Нижче – про плюси та мінуси кожного з них.
Натуральна тканина (100% бавовна) – це традиційний вид ресторанного текстилю.
Плюси:
- більш ефективно відпирається, оскільки її можна прати на високих температурах;
- немає жодних протипоказань для прасування на прасувальних каландрах;
- піддається крохмаленню.
Мінуси:
- з часом, кути на скатертинах та серветках можуть витягнутися;
- при першому пранні, бавовна дає сильну усадку;
- також, сильна всотуваність , дозволяє проникати всім плямам вглиб текстилю;
- згодом, кольоровий текстиль може вицвітати.
Найкраще обирати бавовну під час купівлі серветок. Його підвищена поглинальна здатність , в цьому випадку, буде особливо доречною.
Поліестер – це цілком синтетична тканина, менш традиційна для класичних інтер'єрів, але дуже практична.
Плюси:
- низька всотуваність, отже плями легше виводяться;
- тканина не сідає, і не тьмяніє;
- тканина не витягується.
Мінуси:
- через низьку всотуваність не використовуються як серветки;
- не крохмалиться;
- скатертини з поліестеру важче скласти.
Зважаючи на свої характеристики, цю тканину частіше обирають під час купівлі банкетних спідниць.
Сумішева тканина – це бавовняна тканина з домішкою поліестеру. Це найбільш практичний варіант, - нагадує бавовну, й при цьому має позитивні властивості синтетики.
Плюси:
- стійкість кольору;
- хороша очищуваність пранням;
- піддається крохмаленню.
Мінуси:
- є ряд обмежень щодо прасування;
- переться при температурі не більше 60 °C.
Цей варіант – своєрідна «золота середина». Ідеальний тип тканини для скатертин. Крім того, сумішеві скатертини підходять як для сучасних, так і класичних інтер'єрів.